pembuka

Selamat Datang >
Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

Cara nak bezakan madu lebah ORI dengan madu lebah palsu



Dengan 5 tip ini, anda dapat membezakan madu asli mahupun tidak. Semoga entri ini membantu...

1. Uji dengan air

Madu asli tidak mengandungi air. Untuk melihat sama ada madu itu asli atau tidak, tuangkan sedikit di dalam air.

Jika asli, madu ini akan tenggelam dalam air. Madu tiruan pula akan bercampur dengan air dan ia tidak mempunyai sifat kental.

2. Melekit atau tak

Madu sifatnya melekit baik yang asli mahupun tiruan. Untuk mengujinya, letakkan madu pada hujung jari anda dan biarkan seketika.

Madu asli akan meleleh perlahan. Madu tiruan pula akan terus melekit dan menempel pad jari.

3. Guna kertas

Tuangkan madu di atas kertas. Jika madu yang anda tuangkan itu tiruan, kertas tersebut akan berlubang (terkoyak) kerana kandungan air di dalamnya.

Madu asli sebaliknya akan kekal atas kertas tanpa menjejaskannya.

4. Semut suka

Madu asli mempunyai aroma yang kuat dan tidak disukai semut. Rasa manis semula jadi pada madu asli tidak digemari oleh semut.

Namun begitu, madu tiruan lebih disukai semut kerana bau manis dan rasanya adalah kerana gula. Itulah sebabnya semut akan menghurung madu tiruan bukannya madu asli.

Panduan memilih Plan data internet terbaik 

5. Tuang atas pasir

Titiskan madu atas pasir, jika asli ia tidak akan 'merebak'. Hal ini kerana madu asli sifatnya padat dan likat.

Madu tiruan pula akan 'merebak' kerana kandungan air di dalamnya.

Madu tiruan banyak mengandungi bahan pemanis, jadi kurang elok untuk kesihatan. Jadilah lebih bijak ketika memilih madu dengan menggunakan salah satu daripada cara-cara ini. Selamat mencuba.

Sumber
Oleh:Nadia Mohamad Majalah Wanita

Panduan memilih Plan data internet terbaik

Kenapa aku guna tajuk Panduan memilih Plan data internet terbaik?  Kerana semua plan data internet di kesemua syarikat telco Malaysia adalah terbaik. Hanya kita sebagai pengguna yang perlu pandai memilih.

Perkara pertama anda perlu pertimbangkan ialah tentang penggunaan internet  anda adalah untuk apa. Kalau anda dalam kategori hanya ber What apps , FB dan baca blog dan surat khabar online maka plan data 1 gig sudah memadai bagi anda.

Akan tetapi jika anda ini jenis pengguna internet yang suka  ber What apps , FB dan baca blog dan surat khabar online, tengok dan download Youtube kadang-kadang maka plan data internet 3gig sudah memadai.

Melalui pengalaman aku menggunakan Hotlink Broadband Preapaid  maka aku dapat membuat kesimpulan kita akan menggunakan sekurang-kurangnya 6gig data internet sebulan dalam penggunaan sederhana. Dan sekiranya dalam bulan tersebut kita banyak streaming dan download maka penggunaan data kita boleh mencecah 10gig sebulan.

Terkejut! Ini adalah hakikatnya. Tetapi jika anda tidak kisah kelajuan internet anda macam siput setelah cukup kaota data maka ambillah pakej 1gig sebulan.

Mengenai plan data syarikat telco pula aku berpendapat mereka akan untung juga  walaupun menawarkan kadar harga murah . Syarikat telco biasanya akan menggunakan speed/kelajuan dan membahagikan waktu masa ( 2am-8am ) untuk meletakkan harga pakej masing-masing.

Oleh yang demikian kita janganlah rambang mata melihat pakej-pakej data mereka. Semuanya sama saja. Untung tolak bahagi campur syarikat telco akan untung juga. Justeru itu adalah disarankan anda mengetahui tujuan asal anda untuk menggunakan internet dan yang paling penting coverage kawasan kita tinggal adalah bagus. Tiada gunanya kita melanggan data internet dari syarikat telco terpantas didunia tetapi coverage kawasan yang didiami tidak memuaskan. Buek rugi jor bayar bil. Hati pun sakit.

Akhir sekali disarankan anda memakai Unifi atau Maxis Fiber sekiranya anda adalah pengguna internet yang tegar. Alah membeli , menang memakai...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...