pembuka

Selamat Datang >
Showing posts with label santai. Show all posts
Showing posts with label santai. Show all posts

Gambar-gambar majlis kenduri kahwin zaman dulu-dulu

Jom kita mengimbau kembali gambar-gambar kenduri kahwin zaman dulu-dulu. Semoga gambar-gambar ini dapat mengimbau kembali kenangan zaman kita kanak-kanak dahulu. Kredit photo dari www.google.com.










Add caption








anda mungkin meminati





Gambar aksi TMJ friendly PENGURUSAN PBNJ 9-0 EC OLD BOYS

Dalam banyak-banyak gambar aku suka tengok BOyan Hodak . Comel bebeno perut dia sama macam perut aku huhu.





Bojan Hodak yang comel



shebby pun ada










10/9/2014 Johor Bahru : Ianya adalah satu perlawanan yang adil dan saksama diatas padang yang sama rata, kemenangan berpihak kepada pasukan yang lebih baik. Tiada jagoan besar mahupun yang berkaki bangku, semuanya atas dasar cintakan bolasepak. Yang pastinya English College Old Boys FC terdiri daripada mereka-mereka yang pernah melalui zaman kegemilangan mengikut kapasiti masing-masing.

Ianya adalah satu perlawanan persahabatan yang mesra bak kata pepatah melayu ‘Menang kami tak heran, kalah kami tak kesah’. EC Old Boys diwakili dari pelbagai lapisan masyarakat, ahli perbankan, jurujual, kontraktor, pengusaha hotel, eksekutif, pengurus dan latar belakang lain dan barisan pengurusan PBNJ pula diwakili oleh mereka-mereka yang ‘hidup, tidor dan makan bola’.

Yang pastinya Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim ialah ‘Man of the match’ dengan 4 daripada 9 gol adalah jaringannya. Selebihnya adalah ledakan gol oleh Martin Hugo Prest (ejen pemain), Aliff (JMF import) dan Yan (JMF import). Ianya adalah satu perlawanan berat sebelah yang cukup menghiburkan dan setiap kesilapan diikuti dengan helai tawa dan setiap gol dan jaringan diikuti pula dengan sorakan dan dorongan sinis.

EC Old Boys dengan semangat setiakawan telah menurunkan barisan yang bersemangat waja; penjaga gol bersaiz XXXL, striker berpotensi dengan midfielder yang tidak efisen dan barisan pertahanan yang longgar. Menurut ketua pasukan EC Old Boys Mohd Zamri b. Mohd Noh (kelas 84), “Kami adalah pasukan sosial dan sering bersama menganjurkan perlawanan persahabatan setiap hujung minggu dan baru-baru ini kami telah bertemu dengan pasukan dari FeldaPasir Raja, pasukan pelajar dari Nigeria dan Saint John Old Boys dari KL. Persahabatan menentang pengurusan PBNJ dengan TMJ bermain adalah kemuncak dan kami sungguh berbesar hati dan berbangga dapat bermain dengannya“.

- See more at: http://johorsoutherntigers.com.my/ms/2014/10/10/ec-old-boys-kurang-oksigen-pengurusan-pbnj-9-0-ec-old-boys/#sthash.tW8DS3SP.Oh0HCoQc.dpuf

Amyra Rosli batal kawin


15 Sep – Aktres jelita Amyra Rosli masih teguh dengan pendiriannya untuk tidak membuka mulut bagi menjawab kontroversinya apabila membatalkan perkahwinannya dengan aktor Dazrin Kamarudin pada 8 Ogos lalu.
"Saya rasa tak perlu bercerita panjang mengenai perkara ini kerana ianya tak akan habis. Tapi saya percaya, lambat laun orang akan tahu juga puncanya.
"Masa itu akan tiba namun bukan dari mulut saya. Saya tak mahu isu lain pula timbul selepas ini apabila berlaku percanggahan kenyataan.
"Lagipun pada awalnya saya hanya menangguhkan bukan membatalkan perkahwinan. Namun ia telah disalahertikan sehingga menyebabkan perkara ini semakin rumit," katanya kepada Sinar Harian.
Dalam pada itu, Amyra juga enggan mengulas lanjut mengenai isu pemulangan cincin pertunangan.
Terdahulu perkahwinan antara Amyra dan Dazrin telah dibatalkan turut mengaitkan nama pelakon Ramona Zamzam yang dikatakan menjadi puca, bagaimanapun Ramona telah tampil menafikan perkara itu.

sumber Yahoo

Blog kena malware. Tolong!



Ini kali yang kedua  blog aku telah diserang malware. Akibatnya blog aku ini tidak boleh di akses kecuali korang login akaun google.

Puas sudah aku membaca toturial blogger-blogger tempatan tetapi kurang lengkap rasanya. Ini kerana masalah aku akan sangkut ketika mencari data yang kena malware( scrip html) di templete. Macamana hendak delete sekiranyua tidak jumpa.

Selain itu ada juga mencadangkan mencari data yang diserang itu dibahagian komen mungkin ada spam disitu. Namun aku tidak tahu mana nak mula jika hendak cari html di ruang komen.

Tolonnn.. bantuin aku...



Video Kiyai leh gandakan duit



klik gambar untuk priview


Wah! Kena jumpa kiyai ni. AKu pun tengah sengkek ni. Dapat lepas nak beli samsung galaxy S5 jadi lah huhu..



JAKARTA - Kehebatan seorang ustaz yang tidak dikenali dan dipercayai mempunyai kuasa sakti untuk menggandakan wang di Jawa Timur, mula tersebar di laman web perkongsian video, YouTube beberapa hari lalu.

Rakaman itu kini mula heboh diperkatakan dan lawan web, Merdeka.com, melaporkan bahawa wang dalam nilai seratus ribu dan lima puluh ribu rupiah dilihat membukit dihadapan ustaz itu sambil tangannya terus menerus mengeluarkan wang daripada belakang pinggangnya.

Wang yang dilihat dalam rakaman itu dipercayai dihasilkan oleh ustaz tersebut melalui cara yang luar biasa dengan menggunakan kuasa saktinya.

Dalam laman perkongsian video itu, lelaki tersebut yang memakai jubah putih dan berserban hitam duduk di atas sebuah kerusi.

Untuk mendapatkan wang, dia hanya perlu meletakkan tangannya ke belakang badan dan dengan sekelip mata sejumlah wang akan berada di tangannya dan kemudian dicampakkan ke lantai bersama sejumlah wang lain.



Rakaman video itu bertajuk, 'HEBOH!!! Ki Kanjeng Kyai dari Probolinggo Bisa Menggandakan Uang Asli'.

Budak umur 9 tahun mampu baca 364 buah buku dalam tempoh 9 bulan



Kalau membaca tajuk artikel ini memang dasyat kanak-kanak ini. Kalau di hitung ia bersamaan 2 buah buku dibaca setiap hari.

Kanak-kanak ini bernama Faith Jackson. Semua buku-buku telah dibaca termasuklah buku Harry Potter. Dia mula ketagih membaca pada usia 7 tahun dengan membaca novel-novel pendek. Ibunya juga turut mengakui yang anaknya itu lebih suka membaca buku berbanding menonton televisyen.

Namun begitu ibunya turut gusar kerana membaca akan membuatkan beimiginasi lebih buru
 berbanding menonton tv.

Untuk mengenali kanak-kanak comel ini sila baca seterusnya 

Gadis 25 tahun tak makan. Biar betul?

hiasan


Percaya atau tidak, sepanjang 25 tahun usia gadis bernama Manju Dharra itu, dia tidak pernah merasai nikmat menjamah makanan pejal.

Kehidupan harian gadis istimewa itu sebaliknya bergantung penuh kepada makanan berbentuk cecair seperti susu, dadih, teh dan air yang menjadi sumber bekalan tenaganya.

Dia yang menghidap penyakit akalasia iaitu kecenderungan untuk memuntahkan semula makanan secara tiba-tiba terutamanya yang berbentuk pepejal, dikatakan mampu minum antara 4 hingga 5 liter susu lembu segar sehari.



sila baca seterusnya

Senarai Pekerjaan Gaji Tertinggi Di Malaysia



Industri berasaskan teknologi dan sains adalah sektor pekerjaan yang menawarkan gaji paling tinggi di negara ini, menurut kaji selidik terbaru portal pengambilan pekerja dalam talian, Jobstreet.com.

Kaji selidik mengenai 10 Pekerjaan Menawarkan Gaji Tertinggi di Malaysia itu adalah berdasarkan gaji yang disenaraikan oleh majikan di laman web Jobstreet.com bagi tempoh 1 Januari hingga 31 Ogos 2013.

Jobstreet.com berkata, kaji selidik itu mendapati pekerja yang berkhidmat dalam jawatan eksekutif yang mengkhusus dalam bidang perubatan, kejuruteraan, kewangan dan teknologi maklumat (IT) secara amnya memperoleh gaji lebih tinggi, dengan gaji purata RM2,800 sebulan.

Bagi pekerja peringkat pengurusan dan ke atas dan mengkhusus dalam bidang IT, sains dan kejuruteraan, mereka dibayar gaji yang lebih tinggi.

Graduan Ijazah Sarjana Muda yang baru menamatkan pengajian secara purata boleh menjangkakan gaji RM2,100 sebulan yang mana gaji yang ditawarkan untuk golongan itu membabitkan semua industri adalah antara RM1,600 hingga RM3,000.

Menurut Jobstreet.com, sektor farmasi menawarkan gaji tertinggi untuk graduan Ijazah Sarjana Muda yang baru menamatkan pengajian dengan pendapatan RM3,600 sebulan sebagai gaji permulaan, manakala eksekutif diberi tanggungjawab merangka strategi korporat menduduki tempat kedua dengan gaji asas RM3,200.

Bagaimanapun, katanya, jumlah itu hanya membabitkan gaji pokok dan tidak termasuk faedah lain seperti jumlah kelayakan cuti, faedah perubatan, insurans dan insentif lain.

Portal itu berkata, walaupun doktor muda boleh mencapai gaji sebanyak RM2,700, gaji mereka boleh meningkat dengan pantas kepada kirakira RM3,900 sebulan dengan hanya tiga hingga empat tahun pengalaman.


kredit AMEKAW


Masakan si manis





EKHSAN tidak kisah jika ada yang menganggap bahawa cita-citanya untuk menjadi pengurus jaminan kualiti makanan merupakan kerjaya yang kurang popular.



SI manis, Ekhsan Hafidzah Shuhaimi, 22, cekap melayan pelanggan yang datang khas dari Turki di Restoran Apprenti, Universiti Putra Malaysia (UPM).

Sesekali Ekhsan datang membawa makanan ke meja media. Meskipun Ekhsan kerap dipanggil oleh pelanggan dari setiap penjuru, dia tidak melatah dan senyumannya sentiasa terukir di bibir.

“Maaf ya, kalau layanan saya kurang memuaskan, saya harap anda semua berpuas hati dengan makanan Turki yang kami sediakan,” kata Ekhsan yang bertindak sebagai pelayan dan salah seorang tenaga kerja yang memasak pada Majlis Promosi Makanan Turki di UPM baru-baru ini.

Majlis itu sebenarnya merupakan salah satu keperluan kursus yang akan dinilai pada peperiksaan akhir semester Ekhsan dan 54 rakan sekuliahnya.

Ekhsan memberitahu, dia bercita-cita untuk menjadi seorang Pengurus Jaminan Kualiti Makanan di salah sebuah syarikat makanan terkemuka di Malaysia.

“Saya tahu kerjaya ini tidak popular namun saya suka bidang masakan sejak kecil,” ujarnya yang meminati tokoh masakan terkenal di dunia, Wayne Gisslen.

KOSMO!: Apakah yang menyebabkan Ekhsan memilih pengajian ini?

EKHSAN: Secara jujurnya, saya memilih jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengajian Makanan atas pengaruh keluarga. Ayah saya dulu adalah bekas pelajar UPM yang mengambil jurusan Sains dan Teknologi Makanan.

Selepas tamat pengajian di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang, saya terus terus memilih jurusan ini di UPM. Sebenarnya kerja saya bukan setakat menghidang makanan saja, bahkan seseorang pelajar perlu mahir dalam subjek Kimia dan Fizik.

Adakah Ekhsan mahir memasak dan ada pengalaman memasak dalam skala yang besar?

Dulu saya lebih banyak memerhati saja. Saya juga sering singgah ke restoran-restoran atau kedai-kedai untuk melihat perbandingan cara masakan dan seni hiasannya.

Saya pernah memasak untuk majlis hari jadi kawan saya. Kata mereka, masakan saya baik-baik saja. Terbaru, saya dijemput untuk menyediakan makanan untuk majlis meraikan para senior kami.

Adakah dengan mengambil jurusan ini akan menjadikan anda menjadi seorang chef?

Pelajar boleh memilih salah satu jurusan utama iaitu pengurusan dan servis. Saya memilih mendalami sektor servis kerana ingin terlibat dalam operasi penyediaan makanan dan minuman (F&B).

Selepas saya tamat pengajian nanti, insya-Allah saya akan bergelar pengurus jaminan kualiti (Q & A). Tanggungjawab saya meliputi pengawasan pekerja, persiapan makanan dan sanitasi, perkhidmatan pelanggan dan tugas-tugas lain.

Siapakah idola anda dalam bidang masakan dan kenapa?

Idola saya ialah Dr. Shahrim Karim. Beliau juga pensyarah saya. Dia bukan hanya mengajar bahkan membimbing kami tentang selok-belok bidang masakan. Pengalamannya merantau di seluruh dunia mendalami ilmu masakan membakar semangat saya.

Beliau juga seorang yang kreatif. Saya masih ingat pesanan beliau : ‘Kita perlu membuatkan pelanggan berpuas hati dengan masakan kita dan kita perlu membuatkan pelanggan itu datang lagi’.

Di bawah seliaan Shahrim, kami telah belajar pelbagai jenis masakan. Antaranya ialah masakan Itali, Syria, Lebanon, Turki dan banyak lagi.

Meskipun masih bergelar pelajar, anda sudah pun didedahkan kepada dunia pekerjaan yang sebenar. Apakah pengalaman yang boleh dikongsikan di sebalik tugasan itu?

Alhamdullillah, semuanya berjalan lancar. Lazimnya, kami akan membuat latihan seminggu lebih awal. Jadi, kebanyakan peristiwa yang kami lalui manis-manis saja. Antara yang boleh saya kongsi ialah sewaktu saya menjadi hos Program Memperkenalkan makanan Lebanon dan Syria.

Saya gembira kerana rakyat asal kedua-dua buah negara itu memuji masakan kami. Begitu juga pada majlis memperkenalkan makanan Turki baru-baru ini. Rata-rata yang ditemui berkata, mereka berpuas hati dengan makanan mahupun kepantasan kami melayan mereka.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...