pembuka

Selamat Datang >
Showing posts with label macam-macam. Show all posts
Showing posts with label macam-macam. Show all posts

Gempar!! Subjek Sejarah SPM- Gambar terkini Zaman Paleolitik di Malaysia

Zaman Paleolitik di Malaysia bermula kira-kira 200,000 hingga 300,000 tahun dahulu. Alat batu yang digunakan oleh manusia Zaman Paleolitik ialah alat repihan seperti alat batu penetak.
Rangka manusia tertua yang pernah dijumpai di Malaysia adalah rangka orang Perak yang telah dijumpai pada 1991 di dalam Gua Gunung Runtuh terletak di Bukit Kepala Gajah, Lenggong pada ketinggian lebih kurang 105 meter dari paras laut.

Biasanya mereka tinggal di kawasan yang terbuka iaitu di luar gua, di dalam gua dan juga mereka hidup di kawasan sekitar tasik dan kolam Pada zaman Prasejarah,orang Perak atau dikenali sebagai Perak Man dijumpai di Gua Gunung Runtuh,Bukit Kepala Gajah,Lenggong,Perak dalam posisi foetal(kedua-dua kakinya terlipat ke atas dada).Perak Man hidup kira-kira 10 000-11 000 tahun dahulu.Perak Man di percayai meninggal ketika berusia 40-45 tahun.Ketinggian Perak Man dianggarkan ialah 154-160cm.

Di antara kegiatan yang mereka lakukan ialah mereka memburu binatang liar di hutan seperti rusa, kijang dan sebagainya sebagai bahan makanan dan pakaian.
Mereka juga memungut hasil hutan seperti buah-buahan, dan juga pucuk-pucuk daun serta memungut hasil hutan seperti rotan. Mereka juga mengamalkan cara hidup sara diri.
Selain itu, mereka menggunakan alat batu sebagai alat utama dalam kehidupan seharian.
Antara penemuan Zaman Paleolitik di Malaysia ialah :
Kapak Genggam
Alat repihan yang digunakan untuk meraut dan memotong
Alat penetak yang digunakan untuk menetak pokok dan memotong daging
Manusia Perak, iaitu rangka manusia yang dikebumikan dengan kaki terlipat


Dalam bab kepercayaan , mereka mengamalkan kepercayaan animisme. Animisme bermaksud kepercayaan setiap benda seperti batu dan pokok mempunyai semangat ( jiwa dan roh ) orang mati. Mereka juga mengamalkan upacara perkuburan. Dalam upacara perkuburan masyarakat Zaman Paleolitik, mayat dikebumikan dengan barang - barang seperti makanan dan alat-alat batu.Mereka juga menggunakan pemukul kulit kayu untuk meleperkan dan menghaluskan kulit kayu.Selain itu,mereka meghias diri mereka bagi wanita dengan anting-anting dan gelang.


Lokasi di Malaysia
Kota Tampan, Perak - 1989
Bukit Jawa, Perak - 1996
Bukit Bunuh, Perak - 1987
Gua Niah, Sarawak - 1975
Tingkayu, Sabah - 1992

Sumber
wikipedia


Namun? Zaman sekarang ni pun masih ada lagi kita nak jadi orang zaman batu kih-kih.




KUANTAN 22 Jan. - Polis menahan 39 peserta satu program motivasi kerana disyaki berkelakuan lucah di tempat awam di sebuah resort di Bentong tengah malam tadi.
Ketua Polis Daerah Bentong, Superintenden Mohamad Mansor Mohd. Nor berkata, polis menahan kumpulan lelaki berumur dalam lingkungan 19 hingga 23 tahun itu dalam serbuan pada pukul 12.30 tengah malam setelah mendapat aduan daripada orang awam.
“Polis mendapat maklumat daripada orang awam menerusi panggilan telefon pada pukul 6.12 petang semalam yang memberitahu ada sekumpulan lelaki berbogel menjalankan aktiviti di padang permainan di kawasan resort tersebut.
“Seterusnya polis menjalankan siasatan dan mendapati kejadian itu telah berlaku dan kumpulan lelaki yang dilihat berbogel merupakan peserta kem motivasi di resort terbabit,” katanya kepada Bernama hari ini.
Mohamad Mansor berkata, menurut ketua penyelia aktiviti motivasi itu, kejadian berkenaan dipercayai berlaku apabila peserta terbabit menanggalkan pakaian untuk membentuk garisan panjang dalam satu permainan dinamakan All Out pada pukul 5.30 petang semalam.
“Dalam permainan itu, peserta yang sudah dibahagikan kepada beberapa kumpulan dikehendaki membuat garisan panjang dengan menggunakan alatan yang ada pada badan peserta.
“Semasa permainan ada peserta mulai menanggalkan pakaian untuk membentuk garisan tersebut dan menyebabkan keadaan berlarutan sehingga peserta mula menanggalkan semua pakaian serta berbogel,” katanya.
Beliau berkata, sembilan fa­sili­tator termasuk dua wanita bagi program motivasi yang dirancang selama tiga hari bermula Jumaat lepas turut ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 294(a) Kanun Keseksaan. – BERNAMA
anda mungkin meminati
Ada lagi yang  panjat 'IPOH'! Apa kata  Netizen.

Ada lagi yang panjat 'IPOH'! Apa kata Netizen.

Malas betul la nak ulas budak-budak sekarang ni. Panjat kalau mati salahkan kerajaan.  Banyak cara lain la kalau hendak dikenali.  

SELEPAS kisah memanjat 'IPOH' oleh lapan sekawan menjadi viral beberapa minggu lalu, hari ini kisah sama berulang lagi.
Laman Instagram seorang pemuda memaparkan dia memanjat papan tanda gergasi 'IPOH' sambil berswafoto menerima pelbagai reaksi dari rakan-rakannya.
Menulis pada kapsyen gambar itu, “IPOH geli-geli... boleh laaa,” media sosial pemuda itu dihujani pelbagai respons yang antaranya menulis “mohon serah diri".
Dua keping gambar itu dimuat naik kira-kira 18 jam lalu
Papan tanda IPOH yang terletak di tepi laluan lebuh raya menghala ke Selatan itu merupakan seliaan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).
Datuk Bandar Ipoh, Datuk Zamri Man bagaimanapun berkata, pihaknya belum menerima maklumat lengkap berkaitan perkara itu.
“Saya akan kumpul maklumat kes ini dahulu termasuk identiti lelaki yang terlibat sebelum mengulas lanjut,” katanya.
Sebelum ini, sekumpulan remaja terdiri daripada lima lelaki dan tiga wanita bertindak memanjat papan tanda ‘IPOH’ yang kemudiannya menjadi viral di media sosial.
Lantaran tindakan berbahaya itu, pihak MBI membuat laporan polis kerana aksi mereka di situ tidak mendapat sebarang kebenaran.
Sementara pada 2 Januari lalu, satu  video dan gambar 'memanjat' dikesan dengan lokasi dikenal pasti di sebuah tapak bangunan yang sedang dalam pembinaan, di Ipoh.
Menerusi video berdurasi 1 minit 22 saat yang dimuat naik dalam YouTube itu menunjukkan seorang lelaki berswafoto sambil memanjat sebuah kren yang digunakan dalam pembinaan bangunan itu.
MBI mengesahkan lokasi tersebut merupakan tapak pembinaan Pusat Konvensyen Ipoh (ICC) yang terletak berhampiran bangunan MBI.
Sumber Sinar 

Komen netizen



Anda mungkin meminati 


Gadis post gambar glamernya tapi kantoi


Akibat terlalu nak menunjuk pakaian,rambut dan solekan glamernya  tetapi semua orang lebih berminat melihat di dalam bilik tidur giler beliau. Mak ai! Bersepah ....

Jadi kepada netizen semua berhati-hatilah ek sebelum hendak posting gambar masing-masing di media sosial.



anda mungkin meminati
Ni apa cerita?
Nenek Power wo...

Wanita bertanduk



Sichuan (China): Doktor di China baru-baru ini berdepan dengan kes yang jarang mereka temui apabila seorang pesakit Liang Xiuzhen datang kepada mereka dengan ketumbuhan seperti tanduk di kepalanya.

Wanita berusia 87 tahun itu berkata, tanduk berkenaan mula tumbuh dua tahun lalu dan semakin membesar, lapor akhbar People’s Daily Online.

Liang dilapor memberitahu doktor dia mengalami kegatalan amat sangat di tempat tanduk itu membesar lapan tahun lalu.

Keluarganya merawatnya dengan mengguna ubat herba tempatan. Memandangkan ubat itu tidak memberi kesan sampingan, dia meneruskan penggunaannya tanpa berasa bimbang.


Dua tahun lalu, tanduk kecil sebesar anak jari mula tumbuh di tempat berkenaan.

Anaknya, Wang Zhaojun berkata: “Kami ke hospital, tetapi doktor tidak tahu apa yang menyebabkan tanduk itu tumbuh.

“Ibu saya tidak suka ke hospital kerana takut tidak pulang lagi apabila ke sana.”

Kerana tanduk itu tidak membesar lagi, keluarganya tidak mengendahkannya.

Awal tahun ini, apabila Zhaojun membasuh rambut ibunya, dia tersentuh tanduk itu, menyebabkan ia patah.

Tidak lama kemudian, tanduk baru tumbuh dan membesar dengan cepat.

Dalam masa enam bulan ia membesar sehingga 12.7 sentimeter dengan ukur lilit enam sentimeter.

Ketumbuhan itu kini menyerupai tanduk haiwan, dari segi bentuk dan juga warna.

Bercerita mengenai keadaannya, Liang berkata: “Ia menyakitkan. Kadang-kadang terlalu sakit sehingga saya tidak boleh tidur.”

Menurut doktor, tanduk itu berpunca daripada jangkitan kulit dan boleh dibuang menerusi pembedahan, bergantung kepada kesihatan fizikal pesakit.

Bagaimanapun, memandangkan tanduk itu membesar dengan cepat, doktor bimbang ia berbarah.

Bagaimanapun, ini bukan kali pertama wanita di China bertanduk.

Pada 2010, ketumbuhan menyerupai tanduk syaitan dilapor muncul di kepala seorang wanita berusia 101 tahun.

- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/73799#sthash.WxETJORN.dpuf

MH370-Ahli magic pula tahu mana pesawat.


MH370: Ahli magis pula dakwa ketahui nasib pesawat



LONDON 15 Mac - Seorang ahli magis Britain mendakwa, seorang individu di Malaysia telah meminta bantuannya untuk menggunakan ‘kuasa magis’ bagi membantu mencari pesawat MH370.

Portal berita International Business Times yang memetik kenyataan pakar magis tersebut, Uri Geller berkata, sesuatu yang buruk telah menimpa kepada kedua-dua juruterbang berkenaan selepas dia menggunakan teknik dikenali sebagai ‘penglihatan jarak jauh’ bagi mengetahui nasib pesawat terbabit.

Jelasnya, seorang tokoh besar di Malaysia meminta dia berbuat demikian, namun enggan mendedahkan nama individu terlibat. - AGENSI



Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140315/lu_15/MH370-Ahli-magis-pula-dakwa-ketahui-nasib-pesawat#ixzz2w0PHy7wT
© Utusan Melayu (M) Bhd

NASI LEMAK TELANJANG





Kuala Lumpur: Chef selebriti, Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali Chef Wan menjelaskan kritikan ‘nasi lemak telanjang’ adalah teguran mengenai kualiti dan saiz hidangan berkenaan.

Katanya, beliau bukan mempertikaikan rasa sajian yang dihidangkan dalam pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) itu sebaliknya mengkritik penyediaan nasi lemak berkenaan yang dilihat tidak lengkap.

“Sebagai Duta Pelancongan Malaysia, menjadi tanggungjawab saya membuat teguran. Bukan niat mencari publisiti, jauh sekali memburukkan nama MAS,” katanya kepada BH.


Kenyataan pertama

Kenyataan itu adalah yang pertama daripada mulut beliau sendiri sejak isu itu diperkatakan di laman media sosial. Beliau mengkritik nasi lemak yang disediakan MAS ketika penerbangan ke Bangkok akhir bulan lalu dalam laman Instagram miliknya.

Kritikan beliau itu mendapat reaksi pengikut laman Instagram, yang turut dikongsikan di laman sosial lain.

Ramai tampil memberi pendapat masing-masing mengenai mutu dan kualiti penyediaan makanan untuk penerbangan domestik dan antarabangsa MAS.
Mengulas lanjut, Chef Wan berharap MAS membuat perubahan pada penyediaan makanan itu, yang kini kurang berkualiti dengan saiz hidangan semakin mengecil.

“Teguran saya ikhlas kerana MAS adalah syarikat penerbangan negara, yang juga ‘duta’ kecil kepada negara. Saya rasa bertanggungjawab membuat kritikan kerana saya dilantik menjadi duta untuk pelancongan negara selain duta makanan Malaysia.

“Saya bangkitkan mengenai nasi lemak itu tiada...

Geram lihat janda hot


hiasan


‘Geram’ lihat janda muda


Labuan: Terangsang melihat seorang janda muda berusia 23 tahun sedang tidur, seorang lelaki bertindak cuba merogol wanita berkenaan apabila menyelinap masuk ke dalam bilik sebelum perbuatannya disedari mangsa.

Dalam kejadian kira-kira jam 3 pagi di Kampung Saguking Laut, Ahad lalu, suspek yang juga sepupu mangsa berusia 30 tahun turut bertindak mengugut mangsa apabila perbuatannya terbongkar.



Menurut sumber, ketika kejadian mangsa sedang tidur seorang diri di dalam bilik dan terjaga apabila menyedari suspek memasuki biliknya.

“Suspek kemudian menolak mangsa di atas katil lalu menutup mulut mangsa sebelum mencabulnya.


“Suspek yang turut membawa pisau mengugut akan menikam mangsa jika menjerit.


“Namun, perbuatan suspek disedari bapa mangsa yang curiga dengan bunyi bising lalu masuk ke dalam bilik anaknya,” katanya.

kredit Harian Metro

Pemuda tawarkan tubuhnya dimakan harimau



 Seorang pemuda mengorbankan dirinya sendiri untuk dimakan seekor harimau di sebuah kebun binatang di China. Dia amat bertuah kerana diselamatkan penjaga kebun binatang tersebut.

Diberitakan Daily Mail,  17 Februari 2014, pemuda yang brnama Yang Jinhai, 27, ini sebelumnya menulis di media sosial bahwa dia senang sekali dapat pekerjaan sebagai satpam di Chendu, provinsi Sichuan.

Namun dia bosan karena pekerjaan itu monoton. Kemudian dia pindah ke sebuah percetakan. Dia mengundurkan diri lagi, alasannya karena kehidupannya seharusnya bisa untuk sesuatu yang lebih besar.

Suatu hari dia pergi ke kebun binatang lokal Chengdu. Dia mengaku kasihan melihat harimau yang menurutnya "luar biasa dan menakjubkan" hidup di kandang. Seharusnya, kata dia di sosial media, harimau tinggal di hutan untuk berburu dan membunuh mangsanya.

Kemudian dia mengumumkan akan mengorbankan dirinya untuk "memuliakan" harimau putih Bengal itu. Ia pun berbuat nekat, dia melompat ke kandang dan menawarkan tubuhnya untuk dimakan.

"Dia memanjat kandang dan berharap harimau menerkamnya. Dua harimau, jantan dan betina, malah yang justru ketakutan. Yang betina kabur," kata saksi Feng Lin.

"Lalu dia mencoba memancing agar harimau jantan menerkamnya. Akhirnya dia diserang oleh si jantan, dia digigit dan dicakar sebelum diselamatkan oleh penjaga kandang yang menembakkan suntikan bius," kata Feng.

Yang berhasil dikeluarkan dari kandang. Keluarganya mengaku bahwa Yang telah lama depresi dan dia kini tengah dirawat kejiwaannya. (eh)


kredit vivanews

Ramas payu da-ra untuk kempen Anti Aids



TAOTAUAJER - Meramas Payudara untuk Kempen Anti AIDS Di Jepun adalah perkara yang menjolok mata dan tidak bermoral. Perlukah membuat kempen sampai kena ramas payudara? Agak-agak la nak buat kempen pon, Viral sungguh.

sila baca seterusnya






Por-no makanan’ ditegah


Paris: Jika anda cuba untuk mengambil gambar hidangan makan malam anda di restoran mewah Perancis selepas ini, jangan terkejut jika seorang chef menyerbu keluar dari dapur dengan marah.

Bosan dengan sikap sesetengah pengunjung yang merakamkan gambar melalui telefon pintar mereka untuk dimuatkan dalam rangkaian sosial, beberapa restoran pilihan Michelin Perancis ini cuba untuk menghalang apa yang disifatkan mereka sebagai ‘porno makanan’.

Penulis blog makanan dan beberapa chef bagaimanapun mempertahankan gambar terbabit sebagai publisiti percuma tetapi bagi kebanyakan chef mereka menyifatkan perkongsian itu sebagai ‘melampau.’


Rehat untuk pelanggan

“Ada sesuatu tempat dan masa untuk semuanya,” kata Alexandre Gauthier, chef di La Grenouillere di bandar utara La Madelaine-sous-Montreuil.

“Kami cuba memberikan pelanggan kami rehat seketika dalam hidup mereka. Untuk itu, anda perlu menutup telefon bimbit anda,” katanya.

Sebaik mengenakan larangan mengambil gambar di restorannya secara rasmi, Gauthier meletakkan imej kamera dengan tanda palang pada menu beliau.
“Orang ramai kini tidak mahu berenggang dengan telefon,” katanya. “Sebelum ini mereka mengambil gambar keluarga, nenek tetapi kini gambar makanan pula,” katanya.

“Ia tidak mengapa, tetapi kami adalah sebuah restoran yang tidak menggunakan lampu terang, jadi mereka terpaksa menggunakan ‘flash’. Setiap hidangan akan ‘menghentikan segala-galanya’ atau gambar diambil semula hingga tiga kali.

“Ia kemudian dihantar ke Twitter, komen dibuat dan dibalas tetapi akhirnya hidangan menjadi sejuk.”

Gilles Goujon, chef di L’Auberge du Vieux Puits yang dianugerahkan tiga bintang di bandar selatan Fontjoncouse berkata beliau semakin kecewa dengan kelemahan etika di kalangan jurugambar makanan amatur ini.

Katanya gambar makanan terbabit ‘menghilangkan kejutan’ sesetengah hidangan beliau dan ‘merampas sedikit harta intelektual’ beliau.

Itu belum termasuk gambar yang diambil daripada telefon yang ‘tidak terlalu pintar’ yang hasilnya jarang sekali baik.

“Ia tidak memberikan imej terbaik kerja kami. Malah menjengkelkan,” katanya.

“Sukar untuk melarang sebenarnya. Saya cuba mencari cara terbaik untuk mengatakannya melalui menu tetapi belum menemui formula terbaik untuk membuatkan orang ramai tidak marah,” kata Goujan.
AFP

Pakaian yang mesti dipakai untuk menonton bolasepak liga Malaysia

Disebabkan keghairahan penonton menyaksikan perlawanan bolasepak sehinggakan mereka hilang kawalan untuk membuat perkara-perkara yang boleh memudaratkan orang lain seperti kekecohan perlawanan separuh akhir piala FA di kuantan pahang pada miknggu lepas. Ramai juga penonjton-penonton yang tercerdera akibat dibaling objek-objek keras seperti batu.

Untuk menyelesaikan masalah ini adalah dicadangkan FAM membenarkan penonton untuk membawa peralatan-peralatan seperti di bawah ini






Dan yang terakhir sekali memakai baju angkasawan. Pasti anda tidak cedera apabila berlaku kekecohan nanti.Hanya lawak jer......





Pelancong tanggal pakaian di lapangan terbang

hiasan

Pelancong asing berbogel di lapangan terbang

KUCHING 16 Mei - Suasana di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) di sini gempar apabila seorang pelancong asing lelaki berbogel sambil melakukan aksi lucah di tingkat tiga terminal lapangan terbang itu malam tadi.

Dalam kejadian pukul 9 malam itu, warga asing berusia lewat 60-an yang belum dikenal pasti identitinya itu menanggalkan semua pakaian sementara penerbangan ke ibu negara.

Menurut sumber, lelaki yang beraksi sumbang di khalayak ramai itu kemudian diperiksa oleh anggota pasukan keselamatan lapangan terbang sebelum ditahan pihak polis.

"Siasatan awal mendapati lelaki warga asing itu dipercayai di bawah pengaruh alkohol dan dia ditangkap oleh pihak berkuasa selepas enggan mendengar arahan supaya memakai semula pakaian.

"Dia akan didakwa kerana melakukan perbuatan tidak senonoh dan menunjukkan kelakuan lucah di khalayak umum," katanya ketika dihubungi. - UTUSAN ONLINE

Kah kah Pencuri Galaxy Note kantoi dengan cara yang paling bangang

Disebabkan menarik cerita ini aku sharekan kisah menarik ini. Kredit dari bidaman.blogspot.com



PENCURI GALAXYNOTE KANTOI DEK FACEBOOK & INSTAGRAM !!!

Salam ... entry kali ni bukan pasal politik , tapi pasal pencuri handphone (Galaxynote) yang paling bodoh di Malaysia. Okay ringkasan cerita ... mangsa Patrick Lim terbabas keretanya kerana nak mengelak motorsikal yang datang secara tiba2 entah dari mana di Menara PGRM , Taman Shamelin . Mangsa keluar dari kereta untuk melihat keadaan kereta dengan meninggalkan telefon Galaxynote di seat penumpang. Ada seorang penunggang motorsikal menawarkan diri untuk membantu , dan mengambil tempat duduk pemandu untuk cuba mengalihkan kereta yang terbabas tadi . Dalam situasi yang panik itu, Patrick Lim tak sedar handphone Galaxynote beliau telah di'cilok' oleh orang yang kononnya nak membantu tadi ...


Ok.. yang menariknya, si pencuri phone tadi menghadiahkan Galaxynote tu pada girlfriend . Dan si girlfriend pulak menggunakan aplikasi Instagram tanpa logout. Apa lagi.. kawan2 Facebook Patrick Lim naik pelik la kenapa ada gambar awek di Facebook beliau .. maka masing2 'share' gambar awek tu di Facebook untuk tangkap si pencuri Galaxynote . Akhirnya ada orang dapat 'cam' awek tu .. ingat lagi kes seorang wanita yang kematian anak akibat didera oleh boyfren dari Sudan ? Melalui bantuan kawan2, Patrick Lim berjaya dapatkan nombor perempuan tu .. sms minta balik Galaxynote , tapi perempuan tu kata tak tahu apa2 pasal Galaxynote tu.... menipulah tu .



Pusing punya pusing, depa dapat tahu siapa mamat yang mencilok Galaxynote tu ... semuanya melalui Facebook gak! hahaah ... si pencuri ni siap tulis dalam 'timeline' Facebook 'rezeki terpijak' dalam tempoh si Patrick Lim ni hilang Galaxynote beliau... one more thing mamat ni suka check in kat mana dia ada dalam Facebook ! Tolong sebarkan ye... kesian budak tu baru pakai Galaxynote 2 bulan dah kena cekau , dengar kabar Galaxynote tu pun bayar installment .

Bagi orang2 di luar sana...Tolong jangan anggap ini isu perkauman . Aku tau ada yang cuba menjadi perkauman hanya disebabkan yang menjadi mangsa adalah kaum Cina . Ramai lagi Melayu di luar sana yang simpati dengan mangsa. So please reserve your cynical comments !!!

cerita lagi detail di sini

Pulak... Dua datuk Sulu bergaduh di restoran

gambar hiasan


HULU LANGAT 11 Mac - Ketika negara dikejutkan dengan pencerobohan pengganas Sulu di Sabah, lain pula berlaku di sini apabila dua kumpulan yang diketuai dua lelaki yang dikurniakan gelaran 'Datuk' oleh Kesultanan Sulu bergaduh sesama sendiri di sebuah restoran di Teras Jernang, Bangi di sini kelmarin.

Sila baca seterusnya

Boleh tahan juga pakai plan XPAX2 Celcom

Sudah seminggu aku telah me migrate plan prepaid celcom blue aku ke plan new Xpax2. Yang sebenarnya aku ada line post paid celcom hampir12 tahun aku menggunakannya. Celcom blue aku tu hanya sekadar ada jer yang telah aku pakai 2 tahun lepas, Yang sebenarnya 2 tahun lepas aku bercita-cita untuk menamatkan line postpaid aku  kerana tidak mahu komitmen bayar bil bulanan. Selain itu aku ni jenis suka ber sms maka amat merugikan aku kerana setiap 1 sms akan di cas 12sen untuk semua talian. Aku mengambil plan ex50.

Setelah setahun aku telah berjinak-jinak memakai smartphone dan menambah pakej broadband. Mula-mula aku mengambil plan data 3G=rm68. Pada bulan 11 aku menanbah plan data aku sebanyak 5G=rm88. Korang jumlahkan dengan plan ex50 aku tu rm50+68=rm98 dan 88+50=rm108. Jadi bil aku tetap akan mencecah rm130 ke atas walaupun aku kurang menalifon orang huhu.

Jadi  azam tahun baru 2013 ini aku ingin cuba mengurangkan perbelanjaan aku . Cukuplah aku mengkayakan syarikat telifon selama 12 tahun. Aku bernekad untuk mengaktifkan semula prapaid aku dan line pospaid aku hanya untuk main internet dan whats up di smarphone sahaja. Jadi aku pun tertarik dengan plan terbaharu Xpax2 yang menawarkan 1sen sms ke talian sama dan 5sen ke talian lain. Wau!

Setelah seminggu aku memakai plan Xpax2 ini dengan penggunaan sms yang banyak serta sesekali membuat panggilan hanya rm5 duit prepaid aku habis. Wah ini sudah murah. Kalau sebulan purata aku rasa hanya menggunakan dalam anggaran rm30 jer kot itu pun entah-entah kurang lagi..

Cuma kelemahan plan xpax2 ni apabila call 1 saat pun dia akan cas 28 sen. Yang bestnya kalau korang call 10 minit dia cas 28 sen juga haha...  ok la korang boleh lihat plan tersebut di sesawang celcom . Satu lagi teman 20 korang,free-free gift , hadiah besday tiada. Aku ingin meminta cadangan dari anda diluar sana untuk membantu aku dalam mengurangkan lagi kos penggunaan telofon aku.Sekian terimakasih.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...