pembuka

Selamat Datang >
Showing posts with label gedget. Show all posts
Showing posts with label gedget. Show all posts

Cara jimat bateri di telifon pintar dengan menggunakan aplikasi Greenify

Greenify adalah salah satu aplikasi di android untuk  mengherbinasi aplikasi-aplikasi jahat yang berjalan semasa mod siap sedia ( standby ) telifon pintar anda. Ok untuk tidak membuang masa mula-mula muat turun aplikasi ini di google play/playstore.

Kemudian buka setting (rujuk gambar bawah )




2. Setelah itu kelik advanced  (rujuk gambar bawah )



3. Kelik Accesibility





4. Kemudian akhir sekali on kan Greenify-Automated Hibernation




5. Seterusnya pergi ke Phone Manager





6. Kelik Protect apps



7. Hidupkan Greenify. Ini bertujuan membenarkan aplikasi Greenify beroperasi dalam mod standby.




Cara menggunakan aplikasi greenify

1.Mula-mula buka aplikasi greenify.


2. Kelik tanda + di atas belah kanan



3. Akan muncul banyak aplikasi . Oleh yang demikian anda pilih mana-mana aplikasi yang anda hendak herbinasi itu. Contoh di bawah ini hanya 2 applikasi yang ada kerana aplikasi lain semua saya telah herbinasi. Buat pengetahuan anda merujuk contoh dibawah di sebelah kanan  aplikasi WhatsApp ada simbol cloud ( awan). Simbol tersebut menandakan sesuatu aplikasi itu dalam bahasa mudahnya kuat makan bateri. Setelah anda pilih aplikasi yang anda hendak herbinasi seterusnya kelik tanda write seperti gambar dibawah.



4. Yea.. sudah selesai.

5. Jika anda mahu buat shortcut aplikasi Greenify ini sila rujuh gambar dibawah. Fungsi shortcut tersebut amat membantu. Ini kerana ia berfungsi untuk suiz off /mod standby  telifon pintar anda dan menutup secara automatik applikasi semasa yang berjalan ( applikasi yang telah di set harbinasi ).




6. Anda boleh menggunakan shortcut tersebut. 






7. Sekiranya fungsi Hirbernate + lock tidak dapat berfungsi mungkin ada lagi setting-setting lain di dalam telipon pintar anda perlu membenarkan applikasi ini berfungsi. Ini adalah kerana setiap telifon pintar android tidak sama. Tetapi hampir-hampir sama.

Semoga posting ini dapat membantu anda diluar sana dalam menguruskan telifon pintar anda agar bateri tidak cepat kong ya. 













Kenali Samsung Galaxy J7 Prime





General
Available Status: Available. Released 2016, September
Network Bands: 2G & 3G & 4G
SIM: Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
Dimension: 151.7 x 75 x 8 mm
Weight: 167 g (5.89 oz)
OS: Android OS, v6.0.1 (Marshmallow)
CPU: Octa-core 1.6 GHz Cortex-A53
Chipset: Exynos 7870 Octa
GPU: Mali-T830MP2
Internal: 32 GB, 3 GB RAM
External Memory: microSD, up to 256 GB (dedicated slot)
Battery: Non-removable Li-Ion 3300 mAh battery
Talk Time: Up to 21 h (3G)
Colors: Black, Gold

Connectivity
GPRS: Yes
EDGE: Yes
3G/4G Speed: HSPA, LTE Cat4 150/50 Mbps
Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth: v4.1, A2DP
USB: microUSB v2.0, USB On-The-Go

Entertainment & Features
Sensor: Fingerprint, accelerometer, proximity
GPS: Yes, with A-GPS, GLONASS/ BDS (region dependent)
Messaging: SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM
Radio: To be confirmed
Browser: HTML5
Java: No
- ANT+ support
- Xvid/DivX/MP4/H.265 player
- MP3/WAV/eAAC+/FLAC player
- Photo/video editor
- Document viewer

Camera & Video
Primary: 13 MP, f/1.9, 28mm, autofocus, LED flash
Secondary: 8 MP, f/1.9
Video: 1080p@30fps
Feature: Geo-tagging, touch focus, face detection, panorama, HDR

Screen
IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors
5.5 inches (~73.3% screen-to-body ratio)
1080 x 1920 pixels (~401 ppi pixel density)
Multi Touch: Yes
Corning Gorilla Glass (market dependent)

Sound & Music
Alert Types: Vibration; MP3, WAV ringtones
Loud Speaker: Yes
3.5mm jack: Yes
Radio: To be confirm

Samsung Galaxy Note 5 di Malaysia

Kepada semua penggemar gadget sekelian disini ada berita baik untuk anda semua kerana telifon pintar Galaxy Note 5 akan dijual di Malaysia pada 3 September ini. Sudah pasti kemunculan Samsung Galaxy Note 5 ini menambah baik keluaran-keluaran keluarga note yang lepas-lepas.Harga yang bakal dipasarkan adalah rm2699.

kredit amanz.



Bermain FIFA 15 PS3

Pada awalnya memang aku hanya ingin usya-usya gadget  smartphone . Namun setelah tersinggah kedai video game aku telah tergoda dengan tarikan permainan FIFA15 dan seterusnya membelinya. Kopak duit huhu.

Ok untuk makluman semua sebelum ini aku hanya bermain game di Laptop. Tetapi apabila FIFA hanya mengeluarkan video game FIFA WORLDCUP 2014  hanya untuk game konsul maka dengan marahnya aku membeli PS3 .

Suasana dan mood game fifa15 ni pada pendapat aku adalah sama dengan game-game yang sebelumnya. Mungkin aku tak pandai main kot menyebabkan aku tidak ambil pusing dengan skil-skil terbaru dalam fifa15 ini.

Cuma aku masih pelik kenapa aku masih lagi menyukai bermain game PES berbanding game FIFA. Apa-apa pun korang cuba sendiri la ya. Memang tidak menghampakan fifa 15 ini.


joystick keramat
macam kenal jer 

Khas untuk penyokong Munyuk


testing

senarai terkini

pertarungan sedang berlangsung


Samsung Note 4 dah keluar wei. Ini betul2 bukan cobaan.

LEE menunjukkan Galaxy Note 4. FOTO AP


BERLIN: Samsung melakukan kejutan dengan memperkenalkan telefon pintar Galaxy Note Edge di samping Note 4 yang mempunyai skrin melengkung bersaiz besar.

Selain itu, syarikat Korea terbabit turut memperkenalkan gelang pintar Gear S dan gajet yang bakal hangat, VR membolehkan pengguna menonton video dengan memakai penutup muka yang memaparkan video.

Samsung benar-benar mengotakan janji dengan menambah baik fungsi S Pen dengan lima pilihan cara guna termasuk 5 fungsi utama, Pen Note, Snap Note, S Note, Text Note dan Voice Note.

S Pen kali ini juga bertindak seakan tetikus PC dan ia lebih peka berbanding mana-mana pen stylus yang lain.

Galaxy Note 4 juga menyaksikan kamera 16 megapiksel manakala kamera depan pula beresolusi 3.7 megapiksel.


Produk baru ini diperkenalkan Naib Presiden Eksekutif Samsung DJ Lee di pesta elektronik pengguna IFA di sini, hari ini.

Harian Metro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...