pembuka

Selamat Datang >

Cara jimat bateri di telifon pintar dengan menggunakan aplikasi Greenify

Greenify adalah salah satu aplikasi di android untuk  mengherbinasi aplikasi-aplikasi jahat yang berjalan semasa mod siap sedia ( standby ) telifon pintar anda. Ok untuk tidak membuang masa mula-mula muat turun aplikasi ini di google play/playstore.

Kemudian buka setting (rujuk gambar bawah )
2. Setelah itu kelik advanced  (rujuk gambar bawah )3. Kelik Accesibility

4. Kemudian akhir sekali on kan Greenify-Automated Hibernation
5. Seterusnya pergi ke Phone Manager

6. Kelik Protect apps7. Hidupkan Greenify. Ini bertujuan membenarkan aplikasi Greenify beroperasi dalam mod standby.
Cara menggunakan aplikasi greenify

1.Mula-mula buka aplikasi greenify.


2. Kelik tanda + di atas belah kanan3. Akan muncul banyak aplikasi . Oleh yang demikian anda pilih mana-mana aplikasi yang anda hendak herbinasi itu. Contoh di bawah ini hanya 2 applikasi yang ada kerana aplikasi lain semua saya telah herbinasi. Buat pengetahuan anda merujuk contoh dibawah di sebelah kanan  aplikasi WhatsApp ada simbol cloud ( awan). Simbol tersebut menandakan sesuatu aplikasi itu dalam bahasa mudahnya kuat makan bateri. Setelah anda pilih aplikasi yang anda hendak herbinasi seterusnya kelik tanda write seperti gambar dibawah.4. Yea.. sudah selesai.

5. Jika anda mahu buat shortcut aplikasi Greenify ini sila rujuh gambar dibawah. Fungsi shortcut tersebut amat membantu. Ini kerana ia berfungsi untuk suiz off /mod standby  telifon pintar anda dan menutup secara automatik applikasi semasa yang berjalan ( applikasi yang telah di set harbinasi ).
6. Anda boleh menggunakan shortcut tersebut. 


7. Sekiranya fungsi Hirbernate + lock tidak dapat berfungsi mungkin ada lagi setting-setting lain di dalam telipon pintar anda perlu membenarkan applikasi ini berfungsi. Ini adalah kerana setiap telifon pintar android tidak sama. Tetapi hampir-hampir sama.

Semoga posting ini dapat membantu anda diluar sana dalam menguruskan telifon pintar anda agar bateri tidak cepat kong ya. 

SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

0 comments:

Post a Comment

Lu nak komen , komen ajer lah, sendiri tanggung aaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...