pembuka

Selamat Datang >

Shinzo Abe menjadi pertama Perdana Menteri Jepun melawat Pearl Harbor dalam 65 tahun.

 Pengeboman Pearl Harbor adalah serangan dadakan yang dilakukan oleh Angkatan Laut Jepun terhadap Armada Pasifik Angkatan Laut Amerika Syarikat yang tengah berlabuh di Pangkalan AL Pearl Harbor, Hawaii, pada pagi hari Minggu, 7 Desember 1941.


Serangan inilah yang membuatkan keterlibatan Amerika Syarikat secara langsung di dalam Perang Dunia II. Serangan dimulai sekitar pukul 07:38 pagi waktu Hawaii. Pangkalan AL Amerika Syarikat di Peal Harbor diserang oleh setidaknya 353[7] pesawat tempur, pesawat pembom, dan pesawat torpedo dari AL Jepang, dalam 2 gelombang serangan, yang diberangkatkan dari 6 kapal induk AL Jepun.


Setelah 75 tahun selepas serangan tersebut Menteri Pertahanan kedua Jepun , Shinzo Abe akan melawat Pearl Harbour bersama dengan Presiden Barak Obama.


Mr Abe akan menjadi pemimpin Jepun yang pertama untuk membuat lawatan awam kepada peringatan bagi mereka yang terbunuh dalam serangan mengejut, dan yang pertama untuk melawat Pearl Harbor sejak 1951.Mr Abe berkata beliau membuat lawatan untuk "memperingati mangsa sebagai Perdana Menteri Jepun, sebagai wakil rakyat Jepun.


"Kita tidak boleh mengulangi lagi serangan yang mengerikan tersebut. Bersama-sama dengan Presiden Obama, saya ingin merakamkan dunia ikrar ini untuk masa depan dan nilai perdamaian," katanya seperti yang ia berangkat Tokyo pada hari Isnin untuk Hawaii.


SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

0 comments:

Post a Comment

Lu nak komen , komen ajer lah, sendiri tanggung aaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...